Ampliaci贸n do cemiterio de Santa Cruz de Ribadulla

Localizaci贸n
Santa Cruz de Ribadulla.
Concello de Vedra, A Coru帽a, Espa帽a
 
Latitude: 42潞 46鈥 29,41鈥欌 N
Lonxitude: 8潞 25鈥 38,85鈥欌 W
 
Ano
2017
 
Promotor
Asociaci贸n de veci帽os de Santa Cruz de Ribadulla
 
Construci贸n
Construci贸ns Luis e Alfonso
 
Arquitecto
Ferm铆n Gonz谩lez Blanco
 
Equipo
Luis Miguel Fern谩ndez L贸pez
Borja D铆az Carro
Alba P茅rez Fern谩ndez
 
Fotograf铆a
Roi Alonso. www.roialonso.com
Estudio Ferm铆n Blanco


 
 

Memoria & Fotograf铆as
Este proxecto xorde debido 谩 colmataci贸n do cemiterio preexistente, un cemiterio pertencente ao n煤cleo rural de Santa Cruz de Ribadulla. Atop谩monos cunha realidade social dunha comunidade que non dispo帽铆a de m谩is espazo para enterrar aos seus seres queridos.
 
Pero este, s贸 era o primeiro dos problemas. O cemiterio ocupaba unha parcela pertencente 谩 categor铆a de Chan Delimitado n潞7, polo que a primeira das actuaci贸ns para realizar, consist铆a nunha modificaci贸n do Plan Xeral, e as铆, cambiar a s煤a tipolox铆a a Chan Urbanizable Non Delimitado.
 
O seguinte dos problemas consistir铆a en que a comunidade conseguise chegar a un consenso entre os seus membros (alcalde, cura, veci帽os e construtor), ti帽an que actuar en conxunto e cunha mesma decisi贸n valida para todos os membros da mesma.
 
E por 煤ltimo, o estado da construci贸n. Exist铆a unha enorme diferenza entre interior e exterior, o muro perimetral de peche funcionaba como barreira entre dous mundos opostos. Un exterior desatendido, formado por traseiras descoidadas, en contraste total co interior atendido a diario con mimo e delicadez.
 
Por tanto, as nosas premisas consist铆an, por unha banda, en alcanzar unha soluci贸n v谩lida para todos os membros da comunidade, que pasaba entre determinar quen ou quen se far铆a cargo do pago, xesti贸n e coidado do equipamento para partir do momento da ampliaci贸n. Tam茅n se deb铆a conseguir unha 煤nica soluci贸n construtiva que non constitu铆se unha barreira respecto a o existente, que non se puidese falar de conceptos diferentes, se non dunha unidade. Os novos usuarios at贸panse no mesmo cemiterio, non nun novo.
 
Ademais, aparecer铆an unhas novas normas que cumprir, xa que a polic铆a mortuaria obriga a ter unha serie de instalaci贸ns as cales consisten noutro novo concepto a introducir.
 
Por todo iso, a ampliaci贸n comeza por romper o muro delimitador que obstru铆a o crecemento, reutilizando a pedra para constru铆r o novo, o cal, constituir谩 un peche permeable, non unha barreira e abriranos cara ao bosque que rodea a parcela.
 
Tratarase dunha construci贸n masiva, respectando as formas e volumes existentes, copiaranse as formas e modelos dos elementos anteriores, pero 谩 vez, introd煤cense xestos contempor谩neos como son as laxas de formig贸n ou os nichos prefabricados.
 
Recup茅ranse elementos singulares para a comunidade, como o cruceiro e introd煤cense outros novos dentro do equipamento como o Camelio e a g谩rgola, que achegan ese aspecto delicado e especial ao lugar.

Tr谩tase as铆 dun novo espazo cunha marxe para crecer e que cont茅n novos lugares para ocupar como o espazo de columbarios, as tumbas de chan ou novos pante贸ns.